27 Απριλίου, 2025

Υπεραγώγιμα καλώδια για μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας

H Ευρώπη βρίσκεται σε μια φάση αγωνιώδους προσπάθειας να αντικαταστήσει πόρους και πρώτες ύλες που μέχρι και πριν μια δεκαετία θεωρούσε δεδομένα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι σχέσεις με την Κίνα και η μείωση του παραγωγικού πληθυσμού, αποκάλυψαν ελλείψεις και λανθασμένες στρατηγικές του παρελθόντος.

Ημιαγωγοί, φωτοβολταϊκά, μπαταρίες και καύσιμα είναι μερικοί από τους τομείς που η Ευρώπη προσπαθεί, έστω και με καθυστέρηση, να επενδύσει σε έρευνα και ανάπτυξη, ώστε να περιορίσει το πρόβλημα. Σε αυτό το πλαίσιο, η μείωση της παραγωγής χαλκού που άρχισε να απασχολεί την ειδησεογραφία από το 2021 και έπειτα, επηρεάζει πολλούς τομείς της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, όπως για παράδειγμα τον τομέα των καλωδίων μεταφοράς ρεύματος.

Ο Dr Anders Wulff, executive officer της δανέζικης SUBRA, ανησυχόντας για αυτό το πρόβλημα, έκανε μια πρόταση αντικατάστασης του χαλκού με κεραμικά υλικά. Η πρόταση του χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ και έτσι ξεκίνησε το έργο SUPERCABLE,  το οποίο μέχρι τον Αύγουστο του 2025, θα πρέπει να έχει δώσει υλοποιήσιμες προτάσεις.

Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν, ανήκουν στην κατηγορία των υπεραγωγών και το πλεονέκτημα τους είναι η ροή των ηλεκτρονίων με μικρότερες αντιστάσεις. Σύμφωνα με μελέτες, περίπου το 16%  της συνολικής ενέργειας που μεταφέρεται στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ευρώπης, χάνεται κατά τη μεταφορά.

Μας κάνει χαρούμενους να το μοιραστείτε

Related articles

Τρισδιάστατη μαγνητική τομογραφία του Γαλαξία μας

Το πολωμένο φως είναι το κλειδί για τη μελέτη των μαγνητικών πεδίων του Γαλαξία μας, τα οποία έχουν μπει στον ερευνητικό φακό του PASIPHAE. Πρόκειται για ένα διεθνές πείραμα, στο οποίο συμμετέχουν μεταξύ άλλων το Πανεπιστήμιο της Κρήτης και το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. Στόχος του PASIPHAE είναι να μετρήσει την πόλωση […]

Μια ταινία για τις μαύρες τρύπες

Μια ομάδα επιστημόνων, μεταξύ των οποίων και επιστήμονες από την Ευρώπη, έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν, αρκετές φωτογραφίες από μαύρες τρύπες. Μεταξύ αυτών είναι και ο Heino Falcke, αστροφυσικός και ένας εκ των υπευθύνων για το Event Horizon Telescope (EHT), ένα παγκόσμιο δίκτυο τηλεσκοπίων που φωτογράφισε την πρώτη μαύρη τρύπα το 2019. Ο Falcke και μια […]