26 Απριλίου, 2025

Επιτέλους καταφέραμε το +1,5

Σύμφωνα με την πρόσφατη επίσημη ανακοίνωση της Copernicus, το 2025 θα είναι η πρώτη χρονιά που η θερμοκρασία του πλανήτη θα ξεπεράσει τους 1,5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με το μέσο όρο πριν τη μεταβιομηχανική περίοδο.

Παράλληλα, το 2024, κατάφερε να είναι το θερμότερο έτος σε παγκόσμιο επίπεδο, από τότε που υπάρχουν καταγραφές. Ανάλογα δυσάρεστες, σε σχέση με τα προσδοκώμενα, είναι οι εξελίξεις στην θερμοκρασία των ωκεανών, στην ταχύτητα τήξης των πάγων και στη συγκέντρωση αερίων θερμοκηπίου. Η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα έφτασε τα 422 ppm και του μεθανίου τα 1897 ppb, αυξημένες και οι δύο κατά 3 μονάδες αντίστοιχα σε σχέση με την περασμένη χρονιά. Ωστόσο, η αύξηση του μεθανίου γίνεται πλέον με μικρότερο ρυθμό σε σχέση με την περασμένη τριετία.

Γενικά, τα νέα δεν είναι καλά, οπότε, σύμφωνα με τους κλιματολόγους, αναμένουμε πλέον να δούμε το μέγεθος των προβλημάτων που θα προκαλέσουν αυτές οι αλλαγές. Σύμφωνα με την Swiss Re, μια από τις μεγαλύτερες αντασφαλιστικές εταιρείες, οι αποζημιώσεις, περιλαμβανομένων και αυτών από σεισμούς, αναμένεται να ξεπεράσουν τα 300 δισεκατομμύρια ευρώ το 2024.

Μας κάνει χαρούμενους να το μοιραστείτε

Related articles

Η ΕΕ πρέπει να διπλασιάσει τις επενδύσεις σε έρευνα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που ανατέθηκε σε ανεξάρτητη αρχή, η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει σχεδόν τα διπλάσια κονδύλια σε έρευνα και ανάπτυξη από αυτά που επενδύει τώρα, προκειμένου να παραμείνει ανταγωνιστική στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες συντονιστούν με τα αποτελέσματα της έρευνας, τότε ο προϋπολογισμός για την επόμενη περίοδο (2028 – 2034) […]

Αυτορυθμιζόμενη τεχνητή ινσουλίνη

Ίσως και μία φορά μόνο την εβδομάδα, θα χρειάζεται να κάνουν ένεση ινσουλίνης οι διαβητικοί τύπου 1, αν τελικά αποδειχτεί λειτουργική και ασφαλής μια νέα τεχνητή ινσουλίνη που κατασκευάστηκε από ερευνητές. Εκατομμύρια ερευνητές σε όλον τον κόσμο χρειάζεται να προσθέτουν ινσουλίνη στον οργανισμό τους μέχρι και 10 φορές την ημέρα. Ωστόσο, οι νέες έξυπνες ινσουλίνες […]