27 Απριλίου, 2025

Στη Φιλανδία θα γίνονται οι προσομοιώσεις της κλιματικής αλλαγής

Copyright ESA

Σε μια χώρα με χαμηλές θερμοκρασίες, όπου οι ανάγκες ψύξης πληροφοριακών συστημάτων είναι λιγότερες, επέλεξε η ΕΕ να θέσει σε λειτουργία την πρώτη φάση του συστήματος Destination Earth. Πρόκειται για τόσο σημαντικό έργο, ώστε στα εγκαίνια του παρευρέθηκε η αντιπρόεδρος της ΕΕ, Margrethe Vestager.

Το σύστημα Destination Earth, θεωρείται flagship project για την ΕΕ, το οποίο συνήθως σημαίνει προϋπολογισμό άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Ήδη έχουν εγκριθεί 315 εκατομμύρια ευρώ για τη φάση ανάπτυξης. Στόχος του συστήματος είναι να λειτουργήσει ως ένα ακριβές αντίγραφο της Γης, ώστε να γίνονται πάνω του προσομοιώσεις που θα προβλέπουν τις συνέπειες περιβαλλοντικών μεταβολών, όπως για παράδειγμα η κλιματική αλλαγή ή η αποψίλωση των δασών.

Για την υλοποίηση του συστήματος έχουν αξιοποιηθεί ευρωπαϊκοί υπολογιστές υψηλών επιδόσεων και αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης που έχουν αναπτυχθεί στην ΕΕ. Οπότε, σύμφωνα με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής της ΕΕ, είναι ένα σύστημα σχεδόν 100% made in EU.

Η ολοκλήρωση του αντιγράφου της Γης θα έχει γίνει μέχρι το 2030, ενώ η υλοποίηση του ξεκίνησε το 2023 με τη συνεργασία των European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF), European Space Agency (ESA) και European Organisation for the Exploitation of Meteorological Satellites (EUMETSAT).

Μας κάνει χαρούμενους να το μοιραστείτε

Related articles

Επιτέλους καταφέραμε το +1,5

Σύμφωνα με την πρόσφατη επίσημη ανακοίνωση της Copernicus, το 2025 θα είναι η πρώτη χρονιά που η θερμοκρασία του πλανήτη θα ξεπεράσει τους 1,5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με το μέσο όρο πριν τη μεταβιομηχανική περίοδο. Παράλληλα, το 2024, κατάφερε να είναι το θερμότερο έτος σε παγκόσμιο επίπεδο, από τότε που υπάρχουν καταγραφές. Ανάλογα δυσάρεστες, […]

Υπεραγώγιμα καλώδια για μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας

H Ευρώπη βρίσκεται σε μια φάση αγωνιώδους προσπάθειας να αντικαταστήσει πόρους και πρώτες ύλες που μέχρι και πριν μια δεκαετία θεωρούσε δεδομένα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι σχέσεις με την Κίνα και η μείωση του παραγωγικού πληθυσμού, αποκάλυψαν ελλείψεις και λανθασμένες στρατηγικές του παρελθόντος. Ημιαγωγοί, φωτοβολταϊκά, μπαταρίες και καύσιμα είναι μερικοί από τους τομείς που […]