Ιανουάριος 18, 2025

Υπεραγώγιμα καλώδια για μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας

H Ευρώπη βρίσκεται σε μια φάση αγωνιώδους προσπάθειας να αντικαταστήσει πόρους και πρώτες ύλες που μέχρι και πριν μια δεκαετία θεωρούσε δεδομένα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι σχέσεις με την Κίνα και η μείωση του παραγωγικού πληθυσμού, αποκάλυψαν ελλείψεις και λανθασμένες στρατηγικές του παρελθόντος.

Ημιαγωγοί, φωτοβολταϊκά, μπαταρίες και καύσιμα είναι μερικοί από τους τομείς που η Ευρώπη προσπαθεί, έστω και με καθυστέρηση, να επενδύσει σε έρευνα και ανάπτυξη, ώστε να περιορίσει το πρόβλημα. Σε αυτό το πλαίσιο, η μείωση της παραγωγής χαλκού που άρχισε να απασχολεί την ειδησεογραφία από το 2021 και έπειτα, επηρεάζει πολλούς τομείς της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, όπως για παράδειγμα τον τομέα των καλωδίων μεταφοράς ρεύματος.

Ο Dr Anders Wulff, executive officer της δανέζικης SUBRA, ανησυχόντας για αυτό το πρόβλημα, έκανε μια πρόταση αντικατάστασης του χαλκού με κεραμικά υλικά. Η πρόταση του χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ και έτσι ξεκίνησε το έργο SUPERCABLE,  το οποίο μέχρι τον Αύγουστο του 2025, θα πρέπει να έχει δώσει υλοποιήσιμες προτάσεις.

Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν, ανήκουν στην κατηγορία των υπεραγωγών και το πλεονέκτημα τους είναι η ροή των ηλεκτρονίων με μικρότερες αντιστάσεις. Σύμφωνα με μελέτες, περίπου το 16%  της συνολικής ενέργειας που μεταφέρεται στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ευρώπης, χάνεται κατά τη μεταφορά.

Μας κάνει χαρούμενους να το μοιραστείτε

Related articles

Copyright ESA

Στη Φιλανδία θα γίνονται οι προσομοιώσεις της κλιματικής αλλαγής

Σε μια χώρα με χαμηλές θερμοκρασίες, όπου οι ανάγκες ψύξης πληροφοριακών συστημάτων είναι λιγότερες, επέλεξε η ΕΕ να θέσει σε λειτουργία την πρώτη φάση του συστήματος Destination Earth. Πρόκειται για τόσο σημαντικό έργο, ώστε στα εγκαίνια του παρευρέθηκε η αντιπρόεδρος της ΕΕ, Margrethe Vestager. Το σύστημα Destination Earth, θεωρείται flagship project για την ΕΕ, το […]

Η ΕΕ πρέπει να διπλασιάσει τις επενδύσεις σε έρευνα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που ανατέθηκε σε ανεξάρτητη αρχή, η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει σχεδόν τα διπλάσια κονδύλια σε έρευνα και ανάπτυξη από αυτά που επενδύει τώρα, προκειμένου να παραμείνει ανταγωνιστική στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες συντονιστούν με τα αποτελέσματα της έρευνας, τότε ο προϋπολογισμός για την επόμενη περίοδο (2028 – 2034) […]