Episode ONE Athens, Episode TWO Brussels, Episode 3 EU
Στις αρχές του Οκτώβρη ένα νέο παρακλάδι του βραχίονα EIT Manufacturing ξεκίνησε τη λειτουργία του στην Αθήνα, με στόχο να εξυπηρετήσει τις ανάγκες οκτώ χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. “Είμαι ενθουσιασμένος που γνώρισα την τοπική κοινότητα καινοτομίας στην Αθήνα”, δήλωσε ο CEO του EIT Manufacturing, Klaus Beetz. Όταν το ρωτήσαμε γιατί το EIT επέλεξε την Ελλάδα για τη δημιουργία του νέου κέντρου, δεδομένου ότι η βιομηχανία δεν είναι από τα δυνατά χαρτιά της χώρας, προτίμησε να απαντήσει διπλωματικά, αφήνοντας κάποιες ελπίδες ότι στο μέλλον τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν.
Πως θα μπορούσε όμως να συμβεί κάτι τέτοιο στην Ελλάδα, όταν εδώ και πολλά χρόνια έχει σταματήσει να συμβαίνει στο σύνολο της ΕΕ; “Το ευρωπαϊκό παράδοξο’, όπως μας είπε ο Νεκτάριος Ταβερναράκης. Chair of the EIT Governing Board & Executive Committee, με τον οποίο συναντηθήκαμε στις Βρυξέλλες λίγες μέρες μετά τα εγκαίνια του κέντρου καινοτομίας στην Αθήνα, “είναι ένα πρόβλημα για όλη την Ευρώπη και όχι μόνο για την Ελλάδα”.
Είναι ξεκάθαρο ότι η μετουσίωση της καινοτομίας σε πρακτικές λύσεις έχει αποτύχει με αποτέλεσμα ΗΠΑ και Κίνα να ηγούνται σήμερα στην κούρσα της τεχνολογικής ανάπτυξης. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι του EIT θεωρούν ότι αυτή η κατάσταση είναι αντιστρέψιμη και έτσι στο πλαίσιο του EIT Summit 2022, ανακοίνωσαν την πρωτοβουλία “Deep Tech Talent Initiative”, η οποία έχει στόχο να δημιουργήσει ένα εκατομμύριο ειδικευμένους εργαζόμενους μέχρι το 2025.
Είναι όμως το ταλέντο που πράγματι λείπει από την ΕΕ; Το brain drain, αν και μας απασχολεί ως ελληνικό φαινόμενο είναι εξίσου ορατό και στις κυβερνήσεις των υπολοίπων χωρών της ΕΕ. Οπότε, χρειαζόμαστε περισσότερους ταλαντούχους ανθρώπους, επενδύοντας χρήματα για την εκπαίδευσή τους ή τρόπους ώστε να τους κρατήσουμε στην ΕΕ αφού τους εκπαιδεύσουμε;
Η προαναφερόμενη πρωτοβουλία έχει προϋπολογισμό 25 εκατομμύρια ευρώ, αλλά οι δημιουργοί του προσδοκούν ότι η τελική επένδυση θα είναι πολύ μεγαλύτερη με τη βοήθεια και των ενδιαφερόμενων ιδιωτικών και δημοσίων φορέων που θα συμμετέχουν. Από εκεί και πέρα είναι στο χέρι των εταιρειών να προσφέρουν ανταγωνιστικούς όρους εργασίας, προκειμένου να προσελκύσουν τους ειδικευμένους εργαζόμενους.
Αποθήκευση ενέργειας και αναγεννητικές καλλιέργειες
Οι παραπάνω είναι πρωτεύοντες στόχοι των τομέων InnoEnergy και EIT Food που λειτουργούν κάτω από την ομπρέλα του EIT. Στη συζήτηση που είχαμε με τον Diego Pavia, CEO του InnoEnergy, η ένταση της φωνής αποκάλυψε τον ενθουσιασμό του, όταν από το σύνολο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που μπορεί να αξιοποιήσουν οι χώρες της ΕΕ, εστίασε στην ενέργεια των θαλασσινών κυμάτων. Σύμφωνα με τον ίδιο, αν καταφέρουμε να συλλέξουμε την ενέργεια των κυμάτων θα μπορούσαμε να απαλλαγούμε πλήρως από την ανάγκη των ορυκτών καυσίμων. Σε αυτόν τον τομέα εστιάζει η εταιρεία Corpower, η οποία βραβεύτηκε το 2019 από το EIT και έχει ήδη εξασφαλίσει 37 εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξή της.
Δεύτερος σημαντικός στόχος, σύμφωνα με τον Diego Pavia είναι η δημιουργία αποθηκών ενέργειας, ειδικά για τις νότιες ευρωπαϊκές χώρες, όπου ο Ήλιος μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων. Ο ίδιος υποστήριξε ότι αν οι δύο αυτοί στόχοι επιτευχθούν, τότε μπορούμε και πριν το 2030, να έχουμε πετύχει την απεξάρτηση της ΕΕ από τα ορυκτά καύσιμα ίσως και ολοκληρωτικά.
Στη δεύτερη συζήτηση, το ερώτημα που ζητήσαμε να μας απαντήσει ο Dr. Andy Zynga, CEO του EIT Food, ήταν αν θα μπορούσε να φανταστεί μια αλυσίδα τροφής απαλλαγμένη από χημικά, η οποία θα μπορούσε να θρέψει το σύνολο του πληθυσμού της Ευρώπης. Η απάντησή του είχε δύο όψεις. Η μια σχετίζονταν με τις τεχνικές αναγεννητικής καλλιέργειας, οι οποίες θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν σε μεγάλο ποσοστό ή ακόμα και ολοκληρωτικά την προσθήκη χημικών στην αγροκαλλιέργεια. Ωστόσο, ο ίδιος θεωρεί ότι οι τεχνικές αυτές δεν είναι επαρκείς για να τραφεί το σύνολο του πληθυσμού και έτσι θα χρειαστεί η βοήθεια της τεχνολογίας και επιπλέον θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στα παρόντα διατροφικά μοτίβα. Πρακτικά, αυτό συνεπάγεται μείωση της κατανάλωσης κρέατος και αντικατάσταση των πρωτεϊνών κρέατος με φυτικές πρωτεΐνες. Επιπλέον, η παραγωγή κρέατος με τη μέθοδο του πολλαπλασιασμού κυττάρων, είναι πιθανό να συνεισφέρει στην συμπλήρωση της διατροφής μας.
Όταν ρωτήσαμε τον ίδιο, αν η καλύτερη διαχείριση της αλυσίδας τροφής, θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού χωρίς την αξιοποίηση τεχνολογιών που δεν έχουν δοκιμαστεί και επομένως είναι αμφισβητούμενες. Μας είπε ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα που καλούνται να λύσουν κυρίως οι πολιτικοί.