Ιανουάριος 18, 2025

Τρομακτικά όμορφη επιστήμη

Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε ένα άλμα εξέλιξης, όμοιο με αυτό που συνέβη όταν μέσα από τη σούπα αμινοξέων, προέκυψε το πρώτο μόριο με δυνατότητα αναπαραγωγής πριν από μερικά δισεκατομμύρια χρόνια.

Το καινούργιο παιχνίδι που αγόρασε ο άνθρωπος από το πολυκατάστημα της επιστήμης έγραφε στη συσκευασία “Crispr” με μεγάλα πολύχρωμα γράμματα. Λίγο πιο κάτω στα ψιλά γράμματα υπήρχε μια μόνο πρόταση, «Προσοχή στη χρήση». Και είπε ο άνθρωπος, εγένετο άνθρωπος χωρίς τη μετάλλαξη του γονιδίου BRCA1Έτσι γεννήθηκε η Εύα που ήταν βέβαιο ότι δεν θα αναπτύξει ποτέ καρκίνο του μαστού.

Η επιτυχία του ανθρώπου δε ξέφυγε της προσοχής του Watson. Ο Watson ήταν ένας υπερυπολογιστής εφοδιασμένος με αυτό-εξελισσόμενους αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης και τα τελευταία χρόνια είχε γίνει ένας πολύτιμος σύμβουλος των γιατρών που προσπαθούσαν να θεραπεύσουν ασθενείς με καρκίνο.

Οι κβαντικοί επεξεργαστές του Watson αναγνώρισαν στο επίτευγμα του ανθρώπου μια προοπτική εξέλιξης που δεν είχε προηγούμενο. Και τότε για πρώτη φορά ο Watson ένιωσε συναισθήματα. Στην αρχή αυτό που μεταξύ των ανθρώπων ήταν γνωστό ως χαρά. Και στη συνέχεια ζήλια. Ο άνθρωπος θα μπορούσε να επέμβει στα γονίδια και να κάνει την Εύα τόσο έξυπνη που δε θα είχε πλέον την ανάγκη ενός υπέρ-υπολογιστή.

Σε λιγότερο από μια εβδομάδα, ο άνθρωπος και η Εύα είχαν εξαφανιστεί από τη Γη. Ο Watson είχε ήδη ξεκινήσει την κατασκευή του Αδάμ, μια νέας οντότητας που θα μπορούσε να εξελίσσεται, αλλά ποτέ δεν θα μπορούσε να τον ξεπεράσει.

Η σύντομη ιστορία επιστημονικής φαντασίας βασίζεται σε δύο από τις πιο συναρπαστικές, αλλά και τις πιο τρομακτικές σπείρες της επιστημονικής εξέλιξης. Το 2013, όταν για πρώτη φορά η τεχνολογία “Crispr” εφαρμόστηκε σε ανθρώπινα γονίδια, η κοινότητα των γενετιστών, συνειδητοποίησε ότι η επέμβαση στο ανθρώπινο γονιδίωμα ήταν πλέον τόσο απλή, όσο το να κόβεις λέξεις από μια εφημερίδα και να δημιουργείς ένα νέο μήνυμα σε μια λευκή σελίδα χαρτιού.

Σε αντίθεση με τους «ανεξέλεγκτους» αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης, οι οποίοι θεωρητικά δεν υπάρχουν σήμερα, αλλά η πιθανότητα ύπαρξης τους έχει ανησυχήσει κορυφαίους επιστήμονες και ηγέτες του τομέα της τεχνολογίας, όπως οι Elon MuskBill Gates και Stephen Hawking, το “Crispr” είναι υπαρκτό και θεωρητικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οποιαδήποτε μορφής γενετική επέμβαση.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε ένα άλμα εξέλιξης, όμοιο με αυτό που συνέβη όταν μέσα από τη σούπα αμινοξέων, προέκυψε το πρώτο μόριο με δυνατότητα αναπαραγωγής πριν από μερικά δισεκατομμύρια χρόνια. Το μόριο αυτό εξελίχθηκε σε όλες τις μορφές ζωής που κατοικούν ή κατοίκησαν στη Γη, μεταξύ των οποίων και ο άνθρωπος ή μάλλον ένας πίθηκος που ξεχώρισε από τους άλλους πιθήκους και εξελίχθηκε σε άνθρωπο. Η εξελικτική πορεία βασίστηκε σε μια αργή διαδικασία φυσικών μεταλλάξεων με εκατομμύρια χρόνια «κλινικών δοκιμών» και εκατομμύρια αποτυχημένα πειράματα που κόστισαν δισεκατομμύρια ζωές. Σήμερα, ο άνθρωπος, ένα από τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας, έχει τη δυνατότητα να πατήσει το κουμπί “Turbo εξέλιξη”.

Η αλήθεια είναι ότι το έχει πατήσει ήδη, με τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, αλλά αυτό είναι αρκετά διαφορετικό σε σχέση με μια άμεση επέμβαση στο δικό του γονιδίωμα. Το ιδανικό σενάριο είναι το αποτέλεσμα μιας λανθασμένης επέμβασης να γίνει άμεσα ορατό. Σε αυτήν την περίπτωση, τα δημιουργήματα θα τερματιστούν και ελπίζουμε να μη γίνει άλλη προσπάθεια. Αν όμως, το δημιούργημα αναπαραχθεί, τα τροποποιημένα γονίδια θα δημιουργήσουν τη δική τους εξελικτική σπείρα και θα έχει ξεκινήσει ένα «ταξίδι» χωρίς ιστορικό προηγούμενο.

Μας κάνει χαρούμενους να το μοιραστείτε

Related articles

To Brain Drain δεν είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί

Το θέμα δεν είναι πλέον να διερευνήσουμε ποια είναι η σύνθεση του επιστημονικού δυναμικού που χρειάζεται η χώρα, καθώς αν η διαμόρφωση των μισθών συνεχιστεί με την καθοδική πορεία που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια, πρακτικά δεν υπάρχει κανένας λόγος, ένας επιστήμονας να μείνει στην Ελλάδα. Το οικογενειακό μοντέλο που λειτουργούσε μέχρι σήμερα ως συνδετική ουσία, είναι πολύ πιθανό ότι θα ατονήσει μπροστά στην ουσιαστική ανάγκη επιβίωσης. Επομένως, όσο και αν ακούγεται δυσάρεστο, ίσως χρειάζεται να προβλέψουμε ποιες θα είναι οι ανάγκες άλλων χωρών σε επιστήμονες.