Ιανουάριος 18, 2025

Με οπτικές ίνες θα κοιτάμε τον καρκίνο

Η τεχνολογία οπτικών ινών μας επιτρέπει να αποκτάμε πολυφασματική όραση, η οποία εκτός από ταινίες επιστημονικής φαντασίας, μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη και στην πρόληψη του καρκίνου

Φέτος, η κριτική επιτροπή του Lindau Online Sciathon αποφάσισε ότι από τις 27 συμμετοχές, οι 5 που θα επιλεχθούν, θα έχουν την ευκαιρία για πρώτη φορά να παρουσιάσουν διά ζώσης την ερευνητική τους πρόταση κατά τη διάρκεια του 72nd Lindau Nobel Laureate Meeting. Ο διαγωνισμός Lindau Online Sciathon, ξεκίνησε κάτω από την τήρηση των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας και γι’ αυτό το λόγο η διεξαγωγή του γινόταν διαδικτυακά. Ανάμεσα στις 5 ομάδες που διακρίθηκαν, ήταν και αυτή και του Δρ Στέφανου Γερολατσίτη, ερευνητικός συνεργάτης στο University of Central Florida. Η ομάδα αυτή παρουσίασε την πρόταση με τίτλο “Revolutionizing Cancer Detection With Optical Fibers and AI”, και ήταν μια από τις δύο ομάδες που κέρδισαν το διαγωνισμό.

Μια ειδοποιός διαφορά του διαγωνισμού, όπου διακρίθηκε και η πρόταση “Revolutionizing Cancer Detection With Optical Fibers and AI”, της ομάδας που ηγείται ο Δρ Στέφανος Γερολατσίτης, είναι ότι οι ομάδες δεν προϋπάρχουν του διαγωνισμού. Πρακτικά, κάποιος ρίχνει την ιδέα και “άγνωστα” σε αυτόν άτομα αποφασίζουν να “συνδεθούν” με στόχο την υλοποίησή της.

Η ιδέα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι μια εύκαμπτη οπτική ίνα, η οποία έχει τη δυνατότητα να βλέπει ένα ευρύ φάσμα από μήκη κύματος. Η τεχνολογία “hyperspectral endomicroscopy” μπορεί να βοηθήσει τους κλινικούς γιατρούς να αποτυπώσουν εικόνες υψηλής ανάλυσης των ιστών, μεταξύ των οποίων ενδεχομένως βρίσκονται και κάποια καρκινικά κύτταρα. Για την υλοποίηση των εικόνων χρειάζεται η ανάλυση των δεδομένων που συγκεντρώνει η οπτική ίνα, οπότε χρειάζονται αλγόριθμοι που θα μετατρέψουν τη ψηφιακή πληροφορία σε ωφέλιμη απεικόνιση.

Στη συγκεκριμένη πρόταση, ο Δρ Στέφανος Γερολατσίτης είναι ο ειδικός στις οπτικές ίνες και η ομάδα απαρτίζεται από ειδικούς σε δημιουργία αλγορίθμων και κλινικούς γιατρούς που θα βοηθήσουν στο σχεδιασμό του προϊόντος ώστε να είναι εύχρηστο και ασφαλές. Όπως μας λέει ο Δρ Στέφανος Γερολατσίτης, “δεν είναι κάτι απλό να βυθίσεις μια οπτική ίνα σε έναν πνεύμονα. Πρέπει να είναι εύκαμπτη και να χρησιμοποιεί υλικά που δεν υπάρχει κίνδυνος να βλάψουν τον οργανισμό.”

Όπως κάθε νέο προϊόν, έτσι και αυτό θα χρειαστεί να περάσει το στάδιο της δοκιμής πριν την είσοδο στην αγορά και μάλιστα μέσα στο αυστηρό πλαίσιο των κανόνων που πρέπει να τηρεί μια ιατρική συσκευή. Για αυτό το πρώτο στάδιο, η ομάδα εκτός από συντονισμό, θα χρειαστεί και χρηματοδότηση, οπότε τώρα γίνονται οι προετοιμασίες, ώστε να γραφτεί μια ολοκληρωμένη πρόταση μέχρι τέλος της χρονιάς.

Μέλη ομάδας:

Manvi Arora, Young Scientist 2023

Abhishek Mittal, Young Scientist 2023

Amrita Mukherjee, Lindau Alumna 2021

Jian Pan, Young Scientist 2023

Debolina Pramanik, Young Scientist 2023

Philip Ruppert, Young Scientist 2023

Hongru Shen, Young Scientist 2023

Quang Trung Tran, Young Scientist 2023

 

Μας κάνει χαρούμενους να το μοιραστείτε

Related articles