Στις 13 Σεπτεμβρίου, ολοκληρώθηκε το μεγαλύτερο επιστημονικό συνέδριο που γίνεται στην Ευρώπη σχετικά με την έρευνα του ηλιακού μας συστήματος. Στο Europlanet Science Congress παρουσιάστηκαν εκατοντάδες επιστημονικές δημοσιεύσεις, οι οποίες σχεδόν στο σύνολο τους ήταν από αρκετά ως πολύ τεχνικές για να είναι κατανοητές από το ευρύ κοινό.
Ωστόσο, πολλές από αυτές συνοδεύονταν από όμορφες εικόνες και επιλέξαμε κάποιες που θεωρούμε ότι θα βρείτε ενδιαφέρουσες και γιατί όχι να διακοσμήσουν ένα χώρο του σπιτιού ή του χώρου εργασίας σας.
Ένα τεράστιο ηφαίστειο
Στην Ιο, ένα από τα φεγγάρια του Δία, το οποίο θεωρείται ένα από τα πιο ενεργά μέρη στο ηλιακό μας σύστημα, εντοπίστηκε ένα νέο ηφαίστειο. Η καλύτερη από τις φωτογραφίες που έφτασε στη Γη τον περασμένο Φεβρουάριο, προέρχεται από τη διαστημοσυσκευή Juno, η οποία βρέθηκε σε απόσταση μόλις 2.530 χιλιόμετρα από το ηφαίστειο.
Δείτε μέχρι και τις ρυτίδες του Ερμή
Την κοντινότερη εικόνα από τον Ερμή μας έστειλε η διαστημοσυσκευή BepiColombo, η οποία είναι και η κοντινότερη φωτογράφηση πλανήτη σε όλη την ιστορία των διαστημοσυσκευών. Στη φωτογραφία βλέπουμε το Νότιο Πόλο του πλανήτη από απόσταση 165 χιλιομέτρων. Οι εικόνες έφτασαν στη Γη στις 4 Σεπτεμβρίου της φετινής χρονιάς.
Σύννεφα από άλλο πλανήτη
Αν σας αρέσουν οι σχηματισμοί νεφών, το German Aerospace Centre στο Βερολίνο, ετοίμασε μια βάση δεδομένων φωτογραφιών που απεικονίζουν νέφη στον Άρη. Το Cloud Atlas, όπως ονομάζεται το πρότζεκτ, είναι διαθέσιμο στη διεύθυνση https://hrscteam.dlr.de/public/data.php και το αρχείο που των φωτογραφιών πάει μέχρι και 20 χρόνια πίσω. Τα νέφη του Άρη παρουσιάζουν διαφορετική μορφολογία σε σχέση με τα γήινα, γεγονός που οφείλεται τόσο στη σκόνη που διαχέεται στην ατμόσφαιρα, όσο διαφορές θερμοκρασίας και πίεσης.