Ιανουάριος 18, 2025

Στη Φιλανδία θα γίνονται οι προσομοιώσεις της κλιματικής αλλαγής

Copyright ESA

Σε μια χώρα με χαμηλές θερμοκρασίες, όπου οι ανάγκες ψύξης πληροφοριακών συστημάτων είναι λιγότερες, επέλεξε η ΕΕ να θέσει σε λειτουργία την πρώτη φάση του συστήματος Destination Earth. Πρόκειται για τόσο σημαντικό έργο, ώστε στα εγκαίνια του παρευρέθηκε η αντιπρόεδρος της ΕΕ, Margrethe Vestager.

Το σύστημα Destination Earth, θεωρείται flagship project για την ΕΕ, το οποίο συνήθως σημαίνει προϋπολογισμό άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Ήδη έχουν εγκριθεί 315 εκατομμύρια ευρώ για τη φάση ανάπτυξης. Στόχος του συστήματος είναι να λειτουργήσει ως ένα ακριβές αντίγραφο της Γης, ώστε να γίνονται πάνω του προσομοιώσεις που θα προβλέπουν τις συνέπειες περιβαλλοντικών μεταβολών, όπως για παράδειγμα η κλιματική αλλαγή ή η αποψίλωση των δασών.

Για την υλοποίηση του συστήματος έχουν αξιοποιηθεί ευρωπαϊκοί υπολογιστές υψηλών επιδόσεων και αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης που έχουν αναπτυχθεί στην ΕΕ. Οπότε, σύμφωνα με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής της ΕΕ, είναι ένα σύστημα σχεδόν 100% made in EU.

Η ολοκλήρωση του αντιγράφου της Γης θα έχει γίνει μέχρι το 2030, ενώ η υλοποίηση του ξεκίνησε το 2023 με τη συνεργασία των European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF), European Space Agency (ESA) και European Organisation for the Exploitation of Meteorological Satellites (EUMETSAT).

Μας κάνει χαρούμενους να το μοιραστείτε

Related articles

Αυτορυθμιζόμενη τεχνητή ινσουλίνη

Ίσως και μία φορά μόνο την εβδομάδα, θα χρειάζεται να κάνουν ένεση ινσουλίνης οι διαβητικοί τύπου 1, αν τελικά αποδειχτεί λειτουργική και ασφαλής μια νέα τεχνητή ινσουλίνη που κατασκευάστηκε από ερευνητές. Εκατομμύρια ερευνητές σε όλον τον κόσμο χρειάζεται να προσθέτουν ινσουλίνη στον οργανισμό τους μέχρι και 10 φορές την ημέρα. Ωστόσο, οι νέες έξυπνες ινσουλίνες […]

Οφέλη από τη διαλειμματική νηστεία, αλλά χρειάζονται κλινικές δοκιμές

Μια νέα έρευνα, στην οποία συμμετέχει το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας στην Κρήτη, αναδεικνύει οφέλη της διαλειμματικής νηστείας σε μια σειρά πειραματικών οργανισμών, όπως ο νηματώδης, η μύγα των φρούτων, το ποντίκι και ανθρώπινες κυτταρικές σειρές. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο Nature Cell Biology, η […]