Το Ελληνικό Δίκτυο Μοριακής Ογκολογίας (ΕΔΙΜΟ) που εδρεύει στο ΙΤΕ και βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, δημιουργήθηκε με όραμα την παραγωγή γνώσης που θα βελτιώσει την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου. Για να υλοποιηθεί το όραμα θα χρειαστεί να αναπτυχθούν τεχνικές που θα βοηθήσουν στην καλύτερη ανίχνευση των όγκων και στην προσαρμογή των υπηρεσιών υγείας με εξατομικευμένη πρόληψη και περίθαλψη των ογκολογικών ασθενών.
Στους στόχους του ΕΔΙΜΟ, τους οποίους θα βοηθήσει η νέα χρηματοδότηση, περιλαμβάνεται η δημιουργία ψηφιακής βάσης δεδομένων, η οποία θα συνδέει την ανίχνευση των βιοδεικτών με τα κλινικά στοιχεία των δειγμάτων. Τα δεδομένα θα χρησιμοποιηθούν για ερευνητικούς σκοπούς και η συσχέτιση τους αποτελεί ένα θησαυρό γνώσεων, ο οποίος, σε αυτήν την έκταση δημιουργείται για πρώτη φορά στη χώρα μας.
Προς αυτήν την κατεύθυνση, μια από τις δράσεις ΕΔΙΜΟ είναι η συλλογή και η ανάλυση δειγμάτων από ασθενείς με όγκους. Σε αυτήν την προσπάθεια συνεργάζονται το ΙΤΕ, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, το Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμιγκ», το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Το δίκτυο αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 και θα χρειαστεί περίπου μια τριετία για να συλλεχθούν επαρκή δεδομένα που θα οδηγήσουν σε αποτελέσματα. Προϋπόθεση επιτυχίας του εγχειρήματος είναι η συνέχιση της χρηματοδότησης του, η οποία θα αναζητηθεί μέσω δημόσιων και ιδιωτικών πόρων.