27 Απριλίου, 2025

Η Αφροδίτη έχει τον τρόπο της

Ο συνδυασμός δύο διαστημοπλοίων που είδαν την Αφροδίτη με διαφορά μιας μέρας τον Αύγουστο του 2021, μας έδωσε μοναδικές πληροφορίες. Συγκεκριμένα αποκτήσαμε περισσότερη γνώση σχετικά με το πως ο πλανήτης καταφέρνει να διατηρήσει μια τόσο πυκνή ατμόσφαιρα χωρίς την προστασία ενός ασθενούς μαγνητικού πεδίου.

Οι αποστολές ESA/JAXA BepiColombo στο δρόμο της προς τη μελέτη του Ερμή και ESA/NASA Solar Orbiter στο δρόμο του προς τη μελέτη του Ήλιου, χρησιμοποίησαν τη βαρύτητα της Αφροδίτης για να αλλάξουν τροχιές και να κατευθυνθούν προς τους στόχους. Αυτή ήταν και μια μοναδική ευκαιρία που είχαν να κάνουν μετρήσεις με οκτώ διαφορετικούς αισθητήρες, οι οποίες αφού αναλύθηκαν, δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature Communications.

Εν αντιθέσει με τη Γη, το μαγνητικό πεδίο της Αφροδίτης δε δημιουργείται από τον πυρήνα της, αλλά είναι μια μαγνητόσφαιρα που περιβάλλει παρόμοια με την ουρά ενός κομήτη. Αυτό το μαγνητικό περίβλημα παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της ατμόσφαιρας, γεγονός που είναι πιθανό να συμβαίνει και σε εξωπλανήτες που προσδοκούμε να είναι κατοικήσιμοι.

Μας κάνει χαρούμενους να το μοιραστείτε

Related articles

Όμορφες εικόνες από τις διαστημοσυσκευές

Στις 13 Σεπτεμβρίου, ολοκληρώθηκε το μεγαλύτερο επιστημονικό συνέδριο που γίνεται στην Ευρώπη σχετικά με την έρευνα του ηλιακού μας συστήματος. Στο Europlanet Science Congress παρουσιάστηκαν εκατοντάδες επιστημονικές δημοσιεύσεις, οι οποίες σχεδόν στο σύνολο τους ήταν από αρκετά ως πολύ τεχνικές για να είναι κατανοητές από το ευρύ κοινό. Ωστόσο, πολλές από αυτές συνοδεύονταν από όμορφες […]

Νέος πρόλογος για τη ραδιοαστρονομία

Όταν κατέρρευσε το ραδιοτηλεσκόπιο του Αρεσίμπο πριν από δύο χρόνια, κάποιοι έσπευσαν να θεωρήσουν αυτήν την ιστορική στιγμή ως την αρχή του τέλους της ραδιοαστρονομίας.